Budo Karate
Er zijn 2 soorten karate: sport karate en budo karate. Sport karate is na WO II populairder geworden dan budo karate. Net als judo, kickboksen en MMA is sport karate een manier om fit te worden en tijdens wedstrijden je krachten te meten met andere karateka. Budo karate is een vorm van karate waarbij weerbaarheid en persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Er wordt bij het lesgeven uitgegaan van zelfverdediging binnen een burgermaatschappij. Het woord budo staat voor het beëindigen van een conflict binnen een burgermaatschappij. Let wel, we hebben het over een conflict dat jij niet hebt veroorzaakt. Een goede karateka is een vredelievend persoon maar iedereen kan in een conflict verzeild raken. En wanneer vriendelijkheid en beleefdheid niet (meer) helpen om het conflict een halt toe te roepen en vluchten niet mogelijk is, dan biedt budo karate een simpel, effectief gevechtssysteem waarbij initiatief nemen én behouden voorop staat.​​​​​​​ Dat is waar budo karate voor staat: "Het ongewapende pad naar beëindiging van een conflict."​​​​​​​

promo video Kenshō Kai

Realistische Context
De technieken en gevechtsscenario’s die getraind worden bij Kenshō Kai plaatsen we in een realistische context waarbij de praktische toepasbaarheid belangrijk is. In een echte situatie waarbij je leven mogelijk gevaar loopt, komt adrenaline en cortisol komt vrij in het lichaam. Men verwart deze lichamelijke reactie vaak met angst. Tactiek, initiatief nemen (en behouden), mindset en zelfbescherming staan dan ook voorop. Daarnaast is kennis van de Nederlandse wet belangrijk binnen ons opleidingstraject.

Zelfverdediging
Om te begrijpen wat budo karate is, moeten we kijken naar de reden waarom karate destijds beoefend werd. Karate is op Okinawa ontwikkeld en werd destijds beoefend om zichzelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen in het dagelijkse burgerleven. Karate is dan ook van origine geen krijgskunst (martial art) dat zijn oorsprong vond op het slagveld maar een systeem dat ontwikkeld is voor burgers die zich willen verdedigen tegen criminelen en andere ongure types. Eigenlijk is dit ook de reden waarom vandaag de dag mensen vaak een vechtsport oppakken. Men wil zich veiliger voelen op straat.

Kata
Karate biedt een compleet systeem waarmee je in staat wordt gesteld om je te verdedigen tegen een persoon met kwade bedoelingen. De kata ligt zoals gezegd, hieraan ten grondslag. Kata is een systeem van technieken welke in een vaste volgorde wordt getraind. De technieken zijn effectief en kunnen een conflict snel beëindigen. Kata werkt dan ook het beste op korte afstand tegen iemand die kwaad in de zin heeft en geen karate beoefent.

Kihon
Kihon, waarbij we enkelvoudige technieken of combinaties van technieken perfectioneren om ze vervolgens in een noodsituatie toe te kunnen passen. Deze technieken passen we vervolgens toe op focuspads en trapkussens om impact . 

Kumite
Kumite is een vast onderdeel van de training waarbij we met elkaar sparren. Dit doen we om tactiek, techniek en timing te trainen met een tegenstander. Bij budo karate is zowel staand sparren (stoten en trappen, knieën en ellebogen), grapplen, clinchen en grondgevecht onderdeel van het lesprogramma. We sparren scherp en altijd met respect voor elkaar. Iedereen traint op zijn/haar eigen niveau en de progressie die je maakt bij Kenshō Kai is afhankelijk van je eigen inzet en fysieke mogelijkheden.

Kortom, we trainen het complete pakket. Individueel en met elkaar. Op trapkussens en focuspads. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan kracht training, conditie training, het mentale aspect van conflictvermijding, conflicthantering, zelfbescherming en zelfverdediging. Een proefles budo karate is kosteloos en geheel vrijblijvend. Je bent welkom...